Temporomandibulaire therapie (Kaakgewricht)

Temporomandibulaire gewricht (TMJ) kinesitherapie analyseert en behandelt de klachten die voorkomen door een onevenwicht in de kaakregio. We onderzoeken dan ook of het eerder spier gerelateerd is of eerder vanuit het kaakgewricht zelf komt of een combinatie van beide. Overbelasting van kauw- en nekspieren, stress, trauma, tandenknarsen, klemmen, nagelbijten, kaakchirurgie, belastende werkhouding en slijtage van het gewricht zijn één van de mogelijke oorzaken van disbalans in het kaakgewricht.  De klachten kunnen zich uiten als spanning en pijn in en rond het kaakgewricht, evenals uitstralende orofasciale pijn (thv tanden, oog, oor, hoofdpijn) , tinnitus, oorsuizingen, klikkende kaak, kauwproblemen, beperkte mondopening, geblokkeerde kaak…

“Kaakpijn tijdens het kauwen”

“Kleine mondopening”

“Oorpijn/Tandpijn/Hoofdpijn”

Stress is een niet te onderschatten factor in het ontstaan van fysieke klachten zoals spierspanning. Vaak zorgt stress ervoor dat onbewust de spanning in de nek/schouderregio verhoogd wordt en er geen aandacht meer besteed wordt aan een correcte houding. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Stress hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn, maar stress met een chronisch karakter is een problematiek die best aangepakt wordt door even stil te staan of je bepaalde zaken anders kunt aanpakken in privé of werkleven. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak om de vicieuze cirkel te doorbreken en vooral om klachtenvrij te worden/blijven.

De behandeling bestaat uit specifieke manuele technieken, mobilisatie- en stretching technieken, myofasciale therapie, al dan niet met dry needling, en ontspanningstechnieken. Extra aandacht geven we hierbij aan houdings- en bewegings bewustzijn, de stressoren en correcte motorische controle. We geven u dan ook natuurlijk thuisoefeningen mee, want dat is even belangrijk als de behandeling zelf. 

We werken samen met u een plan van aanpak uit om uw persoonlijk doel zo snel mogelijk te bereiken & een glimlach op uw gezicht te zien verschijnen. We overleggen multidisciplinair met tandartsen en orthodontisten, huisartsen, NKO- artsen, kaak- en aangezichtschirurgen. Zowel een arts als tandarts kan deze therapie voorschrijven.