Nek & schouder therapie

Nek en schouder klachten zijn één van de meest voorkomende klachten die zowel acuut (plotse verkeerde beweging/houding /val) als chronisch kunnen voorkomen. Er kan ook enkel een beperking of stijfheid aanwezig zijn van de beweging van de nek en/of schouder, al dan niet gecombineerd met pijn. Er is een sterke correlatie tussen nekpijn en schouderpijn, omdat die complex met elkaar verbonden zijn. Nekpijn kan uitstralen naar de schouderregio, door een beschermingsreactie van de nek/schouderspieren of door inklemming van een zenuw. Ook kan er spanningshoofdpijn ontstaan door overbelasting. Zo kan er zelfs pijn of tintelingen tot in de arm voelbaar zijn.

Acute pijn ontstaat meestal door een val op nek/schouder, whiplash, plotse verkeerde beweging, slechte ergonomie op het werk of door overbelasting door een kortstondige stressperiode.

Chronische nek/schouder klachten zijn continu aanwezig of bestaan uit terugkerende periodes van pijn die optreden door slijtage, reumatische pijn, slechte ergonomie, overbelasting door terugkerende periodes van stress, chronische hyperventilatie.

Stress is een niet te onderschatten factor in het ontstaan van fysieke klachten zoals spierspanning. Vaak zorgt stress ervoor dat onbewust de spanning in de nek/schouderregio verhoogd wordt en er geen aandacht meer besteed wordt aan een correcte houding. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Stress hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn, maar stress met een chronisch karakter is een problematiek die best aangepakt wordt door even stil te staan of je bepaalde zaken anders kunt aanpakken in privé of werkleven. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak om de vicieuze cirkel te doorbreken en vooral om klachtenvrij te worden/blijven.

Tijdens de eerste consultatie gaan we dus eerst op zoek gaan naar die oorzaak, door een uitgebreid intakegesprek en verschillende functie onderzoeken. Je zult je eigen stress- en spanningsniveau sneller leren herkennen en leren hoe je er beter mee omgaat. De therapie bestaat uit verschillende technieken zoals, manuele technieken, mobilisatie oefeningen, dry needling, taping, houdingscorrectie, stretching-en ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen. Thuis oefeningen en de juiste informatie over de oorzaak zijn van groot belang voor het succes van de behandeling en zullen belangrijk zijn voor preventie van de klachten.

Loop je al enige tijd met spanningsklachten in nek of schouder regio? Wacht dan niet langer en maak vandaag nog een afspraak om die last letterlijk/figuurlijk van je schouders te krijgen.